چرا چیدمان کابینت آشپزخانه از اهمیت برخوردار است؟
طرز صحیح چیدمان آشپزخانه مهمترین عامل ایجاد فضای قابل استفاده و کاربردی است. مهم نیست آشپزخانه شما کوچک و یا بزرگ باشد؛ چیدمان هوشمندانه در استفاده بهینه از فضای آشپزخانه کمک خواهد کرد. از آنجا که طراحی آشپزخانه براساس چیدمان کابینت آشپزخانه و اسباب و اثاثیه است، چیدمان از اهمیت فوق العاده بالایی برخوردار میباشد.
در این راستا، ارگونومی نقش موثری ایفا میکند. اندازه گیری صحیح ارتفاعات، اطمینان از فضای کافی برای حرکت آزادانه، تعبیه اسباب و اثاثیه در فضای ایده آل و سهولت استفاده از آنها میتواند در لذت افراد منزل از آشپزخانه تاثیرگذار باشد.
مهم است بدانید که نقشه کف آشپزخانه به احتمال زیاد تعیین کننده نحوه چیدمان انواع کابینت آشپزخانه خواهد بود. به عبارت دیگر، همواره طراحان قادرند فضا را از طریق در نظر گرفتن نقشه کف برای تاثیر و عملکرد ایده آلتر چیدمان کنند. حال، ما در ادامه قصد داریم به برخی از رایجترین انواع طراحی آشپزخانه بپردازیم. نکات چیدمان آشپزخانه قطعاً به چیدمان انواع کابینت آشپزخانه در فضای شما کمک خواهد کرد.
ارگونومی 101 آشپزخانه
اجازه دهید ابتدا یک بررسی اجمالی از ارگونومی آشپزخانه داشته باشیم ، که اساس طراحی عالی برای آشپزخانه را تشکیل می دهد. ضروری است بدانید که ارگونومی علم طراحی فضای متناسب با کاربر میباشد. این بدان معناست که ارگونومی کاربران را به سازش با فضا دعوت ننموده و فضا را بر اساس نیاز کاربران تعریف خواهد کرد.
مثلث کار آشپزخانه
مثلث کار، نخستین بار در دهه 1920 میلادی به عنوان بهینه ساز چیدمان آشپزخانه مطرح گردید.
مثلث کار به مثلثی فرضی گفته شده که سه راس آن متشکل از محل آشپزی و یا اجاق گاز، محل شست و شوی ظروف و یا سینک ظرفشویی و محل ذخیره و نگهداری غذا و یا یخچال میباشد.
اصول طراحی بر اساس مثلث کار آشپزخانه
>طول هر ضلع مثلث باید 1.2 تا 2.7 متر باشد.
>جمع طول هر سه ضلع مثلث باید 4 تا 7.9 متر باشد.
>بر اساس اصول طراحی انواع کابینت آشپزخانه، اسباب و یا کابینت نباید در تلاقی با اضلاع مثلث باشد.
>ترافیک رفت و آمدی نباید بر اساس مثلث کار ایجاد گردد.
دستورالعملهای ذیل را به منظور حداکثر استفاده و کارایی از آشپزخانه اعمال نمائید:
>عرض دربهای ورودی آشپزخانه باید حداقل 812 میلیمتر باشد.
>درب ورودی نباید در تداخل با عملکرد ایمن هیچ وسیلهای باشد. بعلاوه، درب وسایل نباید در تداخل با یکدیگر باشند.
>طول راهروهای آشپزخانه به ترتیب با تک اجاق گاز حداقل 1060 میلیمتر و با چند اجاق گاز حداقل 1220 میلیمتر باشد.
>عرض راهروها باید حداقل 915 میلیمتر باشد.
>حد فاصل راهروی مابین لبه کانتر و یا میز تا لبه پشت آن باید 915 میلیمتر باشد.
>عرض هر صندلی تک نفره باید حداقل 610 میلیمتر باشد. به میز دارای 760 میلیمتر، کانتر آشپزخانه دارای 914 میلیمتر و کانتر بار دارای 1066 میلیمتر ارتفاع ضخامت 460 میلیمتر، 380 میلیمتر و 305 میلیمتر اختصاص بدهید.
>در صورت دارا بودن یک سینک ظرفشویی، آن را در کنار اجاق گاز رومیزی صفحهای و یا یخچال تعبیه نمائید.
>فضای اختصاص یافته به سینک ظرفشویی باید حداقل 610 میلیمتر باشد و از هر دو طرف 460 میلیمتر فضا داشته باشد.
>فضای کاربری مجاور سینک ظرفشویی باید حداقل دارای عرض 760 میلیمتر و عمق 600 میلیمتر باشد.
>ماشین ظرفشویی باید دارای فاصله 900 میلیمتری از سینک باشد.
>فضای مابین منطقه فرود تا دستگیره یخچال باید حداقل 380 میلیمتر باشد. این حد فاصل نباید بیشتر از 1200 میلیمتر شود.
>حد فاصل سطح اجاق گاز تا منطقه فرود باید از یک طرف 300 میلیمتر و از طرف دیگر 380 میلیمتر باشد.
>فاصله مابین صفحه اجاق گاز تا سیستم تهویه آشپزخانه باید حداقل 600 میلیمتر باشد.
>سیستم تهویه آشپزخانه را در بالاترین سطح از سایر اسباب و اثاثیه پخت و پز تعبیه نمائید.
>اجاق گاز را زیر پنجره نصب ننمائید. کپسول آتش نشانی را در مجاورت خروجی آشپزخانه و به دور از تجهیزات پخت و پز قرار بدهید.
>مایکروویو معمولاً بر اساس نیاز کاربر قرار داده میشود. در حالت ایده آل، اجاق مایکروویو باید 75 میلیمتر پایینتر از سطح شانه کاربر تعبیه شود.
>منطقه قرار دادن وسایل را حداقل 380 میلیمتر بالاتر، پایینتر و یا در مجاورت اجاق مایکروویو قرار بدهید.
>اندازه منطقه قرار دادن وسایل باید حداقل 380 میلیمتر در کنار اجاق گاز باشد. همچنین این اندازه نباید از 1200 میلیمتر بیشتر شود.
>برای جا دادن کلیه مناطق ذخیره سازی ، آماده سازی ، فرود و کار ، فضای پیشخوان 4000 میلی متر در عمق 600 میلی متر ، با فاصله 380 میلی متر بالا ، مورد نیاز است.
>جدا از روشنایی عمومی، هر بخش باید با سیستم روشنایی مجزا روشن شود.
6 نوع چیدمان آشپزخانه پرطرفدار
>آشپزخانه تک دیواری
چیدمان آشپزخانه تک دیواری معمولاً در آشپزخانههای کوچکتر مورد استفاده قرار میگیرد. چیدمان فوق شامل قفسه کابینت هوایی ، زمینی و کابینت قدی است. با این حال، ساخت کابینت آشپزخانه به شکل تک دیواری ظاهری زیبا، منظم و واضح ارائه خواهد داد.
مهمترین نکته چیدمان فوق، ارائه فضای کارآمد است.
نحوه چیدمان آشپزخانه تک دیواری
عمودی فکر کنید. فضایتان با دارا بودن عرض بیانتها نیازمند چیدمان خطی است. تا آنجا که امکان دارد ارتفاع کابینت هوایی را زیاد بگیرید تا فضای بیشتری ایجاد کنید.
طراحی آشپزخانه تک دیواری بر اساس مثلث کار امکان پذیر نیست. بنابراین، سعی کنید یخچال را در یک طرف آشپزخانه قرار بدهید. سپس، اجاق گاز و سینک ظرفشویی را در میان و طرف دیگر آشپزخانه تعبیه کنید.
اگر کابینت شما تا سقف نمی رسد، از فضای بالای آن برای وسایل کم کاربردتر استفاده نمائید. علاوه بر این، شما قادرید از این فضا به عنوان فضای نمایشگر برای ارتقای تم آشپزخانه بهره ببرید.
>آشپزخانه راهرو شکل
آشپزخانه راهرو شکل با استفاده بهینه از فضا، شامل انواع کابینت آشپزخانه در دو ردیف مقابل همدیگر است. گذرگاه باریکی مابین دو ردیف کابینت قرار دارد. این نوع چیدمان با حذف قفسههای مجاور حداکثر استفاده را از فضا خواهد داشت.
نحوه چیدمان آشپزخانه راهرو شکل
چیدمان فوق، با تعبیه یک ردیف کابینت دیگر فضای بیشتری ارائه میدهد. این نوع طراحی برای آشپزخانه دارای چند آشپز و یا خانوادههای بزرگتر ایده آل است. فضای کاربری را یک طرف آشپزخانه قرار بدهید. این امر از ترافیک در مثلث کار جلوگیری نموده و احتمال صدمات وارده را کمتر خواهد کرد.
>آشپزخانه L شکل
طراحی L شکل یک انتخاب برای طراحی انواع کابینت آشپزخانه بزرگ و کوچک است. کابینت در آشپزخانه L شکل در امتداد دو دیوار مجاور نصب میگردد.
عملی کردن طراحی فوق به راهکار هوشمندانه نیاز دارد. اما، آشپزخانه اوپن نسبت به این نوع طراحی انعطاف پذیر است. با این حال، طول L را تا حد امکان کمتر از 4.5 متر نگه دارید.
نحوه چیدمان آشپزخانه L شکل
نکته مهم چیدمان فوق تعبیه یک کابینت در گوشه آشپزخانه است. بدین وسیله شما هیچگونه فضای اضافی را از دست نخواهید داد. علاوه بر این، شما قادر خواهید بود صبحانه را در گوشه آشپزخانه سرو نمائید و به لذت صبحگاهی بودن در کنار خانواده بیافزائید.
>آشپزخانه U شکل
طراحی آشپزخانه U شکل غالباً برای فضای بزرگ مورد استفاده قرار میگیرد. طراحی انواع کابینت آشپزخانه بر اساس طرح U در امتداد سه دیوار مجاور صورت میپذیرد. با این حال، نصب کابینت بالایی روی هر سه دیوار ممکن است فضایتان را تا حدود زیادی محصور نشان بدهد. به همین دلیل، کابینت بخش فوقانی را روی یک و یا دو دیوار نصب نمائید. در این راستا، قفسه باز، کاشی و هود را تعبیه کنید.
امکان استفاده کاربری چند کاربر و گردش آنها به طور همزمان در طراحی آشپزخانه U شکل زیاد است.
نحوه چیدمان آشپزخانه U شکل
فضای پنجرهها را باز و خلوت بگذارید. این نوع طراحی فرصت ایده آلی برای ایجاد مثلث کار فراهم میکند. با در نظر گرفتن فضای کاربری در بخش درب ورودی و خروجی حداکثر استفاده را از فضا خواهید برد.
>آشپزخانه جزیره
طراحی انواع کابینت آشپزخانه بر اساس طرح جزیره برای آشپزخانه اوپن در نظر گرفته شده است. ارائه فضای کاربری و بعلاوه فضای ذخیره سازی از جزئیات مهم طراحی آشپزخانه جزیره است.
جزیره کوچک شما میتواند شامل بخش بار، یخچال نوشیدنی، بخش پخت و پز و تجهیزات آشپزی باشد. علاوه بر این، اعضای خانواده قادرند در کنار همدیگر به سرو غذا مشغول شوند. با این حال، شما باید به خاطر داشته باشید که طراحی آشپزخانه جزیره نیازمند یک فضای بزرگ و گسترده است. به عبارت دیگر، آشپزخانه شما باید آنچنان دارای فضا باشد تا بتواند یک جزیره را در دل خود جای بدهد. به محض آنکه جزیره درون آشپزخانه شما جای گرفت، از جریان رفت و آمد آسان کاربران لذت خواهید برد.
نحوه چیدمان آشپزخانه جزیره
طراحی جزیره در زمینه اجتماعی – کاری برای اعضای خانواده و دوستان مفید است. شما قادرید سیستم نورپردازی را در مرکز آشپزخانه قرار بدهید.
>آشپزخانه شبه جزیره
طراحی آشپزخانه شبه جزیره بی شباهت به طراحی آشپزخانه جزیره نیست. این آشپزخانه دارای یک پیشخوان بوده که از دیوار و یا کابینت خارج شده و در امتداد این دو میباشد.
در واقع، طراحی آشپزخانه شبه جزیره برای فضای کمتر از طراحی آشپزخانه جزیره است. وقتی آشپز مشغول تهیه غذاست، سایر افراد قادرند غذا بخورند و یا مشغول کار دیگری شوند. این مورد یکی از مهمترین مزایای چیدمان انواع کابینت آشپزخانه به صورت شبه جزیره است.
نحوه چیدمان آشپزخانه شبه جزیره
آشپزخانه شبه جزیره فرصت ایده آلی برای تعامل حین تهیه غذا به ارمغان میآورد. علاوه بر این، چنین طراحی-ای گزینه مناسبی برای یک فضای محصور است. شما از طریق برداشتن یک دیوار فضا را بدون هدررفت بازتر کنید.